Wandelen met de GPS


Veel wandelpaden in Nederland, België en Frankrijk zijn goed gemarkeerd. Zelfs zonder gebruik van een goede kaart bereik je dan vrij gemakkelijk je doel. Maar soms ontbreekt een markering. Zo waren de rood-witte strepen in het Westvlaamse landschap behoorlijk verweerd. Om over de markeringen in Italië maar niet te spreken. Daar staat af en toe een verwaald bordje op plaatsen waar je nooit gekomen zou zijn als je die plek niet met andere hulpmiddelen (kaart!) had gevonden. Bovendien ontbreken daar ook goede wandelkaarten. Behalve de topografische kaarten (voor een groot deel stammend uit de jaren '60) zijn er kaarten van de Oostenrijkse uitgeverij Kompass. Deze kaarten bevatten welliswaar wandelpaden, maar veel te weinig landschappelijke aanknopingspunten.

Het tegenovergestelde is óók niet alles. Op sommige knooppunten van wandelpaden komt er zoveel aan rood-wit bij elkaar, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In al deze situaties is de GPS erg handig!


Hoe het werkt

Je downloadt een "track" en laadt deze in je GPS. Onderweg volg je het pad op het schermpje. Zo'n track kun je ook zelf uitzetten met een programma als OziExplorer (www.OziExplorer.com). De WandeLLinks op deze site bevatten veel GPS-routes. Ook van onze eigen wandelingen zijn de tracks doorgaans te downloaden. Laat je niet alschrikken door de veelheid aan formaten waarin de tracks zijn genoteerd. Op onze pagina's tref je naast elkaar de formaten aan van OziExplorer (.plt) en MapSource (.gpx). Maar alle formaten zijn eenvoudig om te zetten in andere formaten met het gratis programma'tje GPSBabelGIU, dat je op internet kunt vinden. Maar het kan bijvoorbeeld ook vanaf de geweldige website www.GPSies.com via het tabblad "Converteren".

Download hier alle tracks van deze site.

Succes!