Groot-Brittannië

Van alle wandelgebieden is er geen zo bijzonder als Groot-Brittannië. Dankzij de "Right of Way", de algemene Britse wet van het Recht van Overpad, mag je als wandelaar de weilanden doorkruisen. Mits je de veehekken sluit en geen overlast bezorgt natuurlijk. Hierdoor zijn in Groot-Brittannië overal wandelpaden aangelegd door het binnenste van het binnenland. Opener kan een land niet zijn. Het geldt voor zowel Engeland, Wales en Schotland.


Schotland: West Highland Way

Woest en ledig
Ongerepte resten van ijstijden
Montere ronde bergtoppen
En weer Britten die je waar dan ook
met een kwinkslag begroeten. Zo ook steeds weer langs de 

West-Highland Way

Wales: Offa's Dyke Path

Eigenzinnig Keltisch land, waar een vijfde van de bevolking nog onverstaanbaar Gealic spreekt. Verkeersborden en sommige TV-zenders herinneren ons er voortdurend aan dat Wales geen Engeland is. Dat vond ook Offa, de Engelse koning van 'Mercia' (de Mersey Side). Hij liet rond het jaar 900 zijn onderdanen een aarden wal oprichten om zijn geciviliceerde land te onderscheiden van het land van 'het land van de wilden uit Wales'. Die aarden wal is nog steeds voor een derde deel aanwezig in het landschap. Het Offa's Dyke Path loopt daar vaak vlak langs en ook vaak precies overheen. Vandaag de dag is de wal een monument. Soms loopt hij door de tuin van de bewoners van deze grensstreek. Elke verandering is verboden. 
Overal in Groot-Brittannië kent men deze dijk uit de schoolboekjes. Net als de uit natuurstenen opgetrokken Hadryan's Wall tussen Engeland en Schotland.

The Cumbria Way

Het “Lake District” van Ulverston in het Zuiden naar Carlile, op busafstand van Hadrian's Wall in het Noorden. 

Ulverston heeft de hoogste pub-dichtheid van geheel Groot-Brittannië. Als wij er zijn, zijn ze allemaal goed bezocht. Dat komt onder andere door de vele bandjes die optreden. Van Ierse volksmuziek tot goed nagemaakte Led Zeppelin. 

De route is zeer afwisselend. Door velden, over heuvels en langs de lange meren. De regen uit het Lake Disctrict is berucht. Het natste plekje van Groot-Brittannië ligt niet in Schotland maar halverwege de Cumbria Way, bij Seathwaite. Tot Caldbeck is de Cumbria Way adembenemend mooi. De laatste dag is vlakker en gewoner. De begroeiing en bebouwing worden stadser. Maar Carlisle is weer de moeite waard!